„Bulgaria a făcut pași importanți în 2015 pentru a include din nou pe agendă reforma, după o perioadă în care instabilitatea politică părea că frânează progresul. Cele două strategii privind reforma judiciară și lupta împotriva corupției reprezintă un plan detaliat pentru acțiune. Însă este clar că traducerea acestor strategii într-un progres concret și tangibil va fi o provocare importantă pentru anul 2016”, arată raportul Comisiei Europene.
„Un număr de inițiative au fost luate, și unele dintre acestea au generat progrese concrete. În luna decembrie, Bulgaria și-a amendat Constituția. În timp ce amendamentele au inclus unele schimbări importante față de textul propus original, adoptarea lor reprezintă încă un pas important spre o reformă a Consiliului Judiciar Suprem. Alte inițiative s-au confruntat cu obstacole, în special strategia anticorupție, proiectul de lege intenționând să pună în aplicare o nouă autoritate anticorupție respinsă în Adunarea Națională”, subliniază Comisia Europeană.
„Progresele reduse în ceea ce privește cazurile de corupție la nivel înalt și cele de crimă organizată, precum și reacția incertă la situații controversate precum protestele desfășurate în fața Tribunalului din Sofia în 2014 continuă să erodeze încrederea publicului în capacitatea autorităților bulgare de a asigura justiția”, continuă raportul.
În ceea ce privește independența judiciară, Comisia Europeană apreciază că „a fost încurajator” să îi observe pe „judecătorii bulgari exprimându-se în public pentru a susține reforma sistemului judiciar”.
„Unele elemente concrete privind progresul au fost atinse în ceea ce privește managementul sistemului judiciar. Cu toate acestea, în zone-cheie ale guvernanței judiciare, eforturile instituțiilor bulgare încă au nevoie de motivație”, mai precizează raportul Comisiei Europene.